Co to jest gluten i na czym polega dieta bezglutenowa

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, co to jest gluten, nie jesteś sam. Gluten jest naturalnie występującym białkiem w niektórych zbożach, takich jak jęczmień i żyto. Odpowiada on za nadawanie niektórym produktom „rozciągliwości”. Bez glutenu ciasto na pizzę rozpadłoby się. Podobnie jest z chlebem, makaronem i innymi produktami spożywczymi zawierającymi gluten. Oto, co musisz wiedzieć, aby zdecydować, czy dieta bezglutenowa jest dla ciebie odpowiednia.

Objawy celiakii

Oprócz badań, lekarz przeprowadzi pewne testy żywieniowe i zleci wykonanie biopsji jelita cienkiego, która polega na wprowadzeniu cienkiej rurki do jamy ustnej i pobraniu małej próbki tkanki. Biopsja pozwoli także określić, czy pacjent ma uszkodzone kosmki. Na szczęście nie ma lekarstwa na celiakię, ale dieta bezglutenowa może złagodzić objawy i pomóc organizmowi w leczeniu.

Oprócz problemów żołądkowo-jelitowych pacjenci z celiakią nieklasyczną mogą doświadczać także innych objawów, które nie są bezpośrednio związane z glutenem. Należą do nich bóle brzucha, bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, infekcje przewodu pokarmowego, neuropatia obwodowa oraz ubytki w szkliwie zębów. Ponadto u tych pacjentów może występować większe ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych i emocjonalnych. Objawy celiakii mogą się znacznie różnić w zależności od wieku i innych czynników, w tym wcześniejszych nawyków żywieniowych, infekcji przewodu pokarmowego lub infekcji wirusowej.

Składniki w diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa nie jest planem zdrowotnym, ale może pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia różnych chorób. Należy zastąpić węglowodany, których brakuje, innymi, zdrowymi węglowodanami. Choć gluten w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy, węglowodany należy zastąpić pokarmami o dużej zawartości błonnika i składników odżywczych. Najlepszym sposobem na to jest robienie zakupów w popularnych sklepach spożywczych. Podczas zakupów należy pamiętać, by zawsze wybierać żywność świeżą, a nie paczkowaną i przetworzoną.

Przeczytaj również:  Co warto jeść przed treningiem na siłowni? Poradnik dietetyczny dla sportowców

Przed zakupem żywności należy zapoznać się z listą składników na opakowaniu. Lista nie powinna zawierać wątpliwych składników, takich jak syrop z brązowego ryżu, mąka, hydrolizowane białko roślinne, teksturowane białko roślinne, modyfikowana skrobia spożywcza i słód ryżowy. Przepisy dotyczące etykietowania produktów bezglutenowych pozwalają producentom na wymienianie składników ich produktów. Firmy Kraft Foods i Con Agra Foods umieszczają na etykietach swoich produktów wykaz składników bezglutenowych.

Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten

Dieta bezglutenowa może złagodzić niektóre z objawów nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten, takie jak dyskomfort w jamie brzusznej, bóle głowy i zmęczenie. Ten rodzaj diety powinien być ograniczony do osób, u których występują te objawy i nie jest zalecany dla osób, u których nie zdiagnozowano celiakii. Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten mogą być wynikiem innego schorzenia, np. alergii.

Oprócz powyższych objawów, osoby z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten mogą doświadczać innych problemów, w tym depresji i stanów lękowych. W rzeczywistości depresja i zaburzenia lękowe idą ze sobą w parze. Niepłodność może być również skutkiem ubocznym nadwrażliwości na gluten, co zgłasza ponad 40% osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Gluten może mieć wpływ na stawy i układ hormonalny, co jest poważnym czynnikiem w przypadku nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.

Korzyści z diety bezglutenowej

Wyeliminowanie glutenu może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Dieta ta jest generalnie bardziej prozdrowotna, co oznacza, że osoby ją stosujące skupiają się na jedzeniu zdrowszych produktów. Ogranicza ona przetworzoną żywność i kładzie nacisk na całe, naturalne pożywienie. Większość pełnowartościowych pokarmów zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych. Dieta ta może również pomóc w utracie wagi, ponieważ eliminuje pokarmy o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Jakie są więc korzyści z diety bezglutenowej?

Przede wszystkim dieta bezglutenowa może dać organizmowi odpocząć od jedzenia wysokokalorycznych przekąsek i niezdrowych węglowodanów. Jak można sobie wyobrazić, kalorie i cukier są dwoma głównymi czynnikami decydującymi o naszym zdrowiu. Dieta bezglutenowa w naturalny sposób dostarcza więcej przeciwutleniaczy, ponieważ nie spożywasz wysoko przetworzonej żywności. Kolejną zaletą tej diety jest to, że można jeść więcej świeżych produktów. Dieta bezglutenowa pozwala także uzyskać więcej energii.

Przeczytaj również:  Które warzywa na diecie sprawdzą się najlepiej? Podpowiadamy!

Dodaj komentarz