Surowa czekolada – skarbnica witamin i minerałów

Wiele osób jest zdania, że spożywanie czekolady jest bardzo zdrowe. Medycyna z uznaniem wypowiada się o tym produkcie. Specjaliści z tej branży są przekonani, że ten słodki przysmak poprawia krążenie, wzmacnia układ nerwowy, ma działanie przeciwzapalne oraz obniża ciśnienie krwi.

Należy jednak pamiętać, że czekolada czekoladzie nierówna. Poprzez niekorzystny proces jej powstawania sporo korzystnych właściwości tego produktu może się ulotnić. Na dodatek poprzez różnego rodzaju dodatki nasz organizm może wchłonąć szkodliwe substancje. Z tego też powodu wiele osób coraz częściej sięga po surową czekoladę. Co to za produkt i czym się charakteryzuje?

Cenne źródło zdrowia

Na początek zastanówmy się, jaka jest różnica między zwykłą czekoladą, a jej surowym odpowiednikiem. Przede wszystkim ich odmienność ma związek z procesem obróbki termicznej. Surowa czekolada jest wytwarzana w niskich temperaturach, dzięki czemu w jej składzie można zachować wszelkie składniki odżywcze. Jeśli produkt powstaje w ten sposób, to można mieć pewność, że w jego wnętrzu znajdziemy mangan, selen, wapń, cynk, chrom, fosfor, potas oraz żelazo. Poza tym będą tam witaminy z grupy B oraz witamina E. W wypadku tej czekolady nie spotkamy w jej zawartości żadnych sztucznych barwników, aromatów i emulgatorów. Podczas wyrobu surowej czekolady wykorzystuje się naturalne substancje pochodzenia roślinnego, co sprawia, że chętnie spożywają ją weganie.

Ekologiczny proces powstawania produktu

Często się zdarza, że tego typu czekolady są oznakowane jako wyroby uzyskane w toku produkcji ekologicznej. Ich cechą charakterystyczną są nie tylko wspomniane wcześniej bogactwa odżywcze. Bezpieczna uprawa oraz głęboki smak, to walory szczególnie pożądane. Co ciekawe przy uprawie kakaowca, z którego powstaje surowa czekolada, rezygnuje się ze sztucznych wspomagaczy wzrostu, takich jak, chociażby pestycydy. Dzieje się tak dlatego, że mają one negatywny wpływ na końcową jakość produktu oraz zdrowie kupujących.

Przeczytaj również:  Co to jest gluten i na czym polega dieta bezglutenowa

Korzystny wpływ na organizm człowieka

Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne tego wyrobu, to trzeba zdecydowanie powiedzieć, że posiada on bogactwo składników odżywczych i działa niezwykle pozytywnie na cały organizm człowieka. Na przykład poprawia krążenie krwi, wzmacnia układ odpornościowy, świetnie wpływa na prawidłowe ciśnienie. Poza tym ma kojący wpływ na system nerwowy, przyczynia się do ochrony organizmu przed wolnymi rodnikami, a ponadto wzmacnia odporność na ból. Do tego jeszcze dochodzi bardzo korzystny wpływ na dobrostan psychiczny. Produkt ten również przyspiesza regenerację fizyczną naszego organizmu. Widać więc, że surowa czekolada stanowi źródło zdrowia i jest zdecydowanie lepszym produktem niż tradycyjny jej odpowiednik.

Dodaj komentarz