Czym różni się sok z sokowirówki od soku z wyciskarki wolnoobrotowej?

W przygotowaniu apetycznego soku z owoców lub warzyw pomoże zarówno klasyczna sokowirówka, jak i ciesząca się rosnącą popularnością wyciskarka wolnoobrotowa, przy czym to drugie urządzenie zapewnia nieco więcej możliwości, pozwalając na wyciskanie soku także z owoców miękkich i warzyw liściastych. Warto podkreślić, że choć oba rodzaje urządzeń służą do pozyskiwania soku, to jednak efekty ich pracy są różne.

Sok z sokowirówki

Sokowirówka to popularny sprzęt kuchenny stworzony z myślą o pozyskiwaniu soku z owoców twardych oraz niektórych rodzajów warzyw, na przykład z marchewki. W odróżnieniu od wyciskarek wolnoobrotowych sokowirówki pracują na wysokich obrotach, najpierw szatkując produkty, a następnie przeciskając je przez specjalne, najczęściej stalowe sitko. Tak powstaje dość klarowny, ale i jednocześnie mocno napowietrzony sok z charakterystyczną pianką. Gdy taki sok odstawimy na półkę, po pewnym czasie wytrąci się z niego nieestetyczny osad. Ze względu na sposób działania sokowirówka nie radzi sobie zbyt dobrze z rozdrabnianiem owoców miękkich i większości warzyw liściastych. Wyciskarka wolnoobrotowa wprost przeciwnie. Jest to jej sporym autem, zwłaszcza gdy użytkownik chce przygotować sok z truskawek, borówek, kapusty czy szpinaku.

Sok z wyciskarki wolnoobrotowej

Do przygotowania gęstego soku z kawałkami miąższu przeznaczone są urządzenia wyposażone w wałek ślimakowy, czyli wyciskarki wolnoobrotowe, takie jak np. https://www.zdroweimarkowe.pl/pol_m_Kuchnia_Wyciskarki-Kuvings-167.html. W tego typu maszynach owoce i warzywa nie są szatkowane mechanicznie, a podobnie jak w prasie, zgniatane na miazgę, a następnie przeciskane przez sitko. To pozwala pozyskać ich esencję bez dużych strat drogocennych składników odżywczych. Wyciskarka obrotowa ma tę przewagę nad sokowirówką, że bez problemu radzi sobie z produktami miękkimi, w tym z owocami i warzywami listnymi, chociażby takimi jak kapusta, szpinak, brokuły, jarmuż, seler naciowy czy brukselka. Co ciekawe, dzięki dużej mocy i niskim obrotom tego typu urządzenie pozwala przetwarzać również produkty bardzo twarde, na przykład niektóre orzechy i nasiona, pozyskując z nich wartościowy olej.

Przeczytaj również:  Ile można schudnąć z cateringiem dietetycznym?

Jeśli preferujesz soki o dużej klarowności, wybierz sokowirówkę. Gdy zależy Ci na możliwości produkcji soków ze wszystkich rodzajów warzyw i owoców, ziół i nasion, a do tego nie przeszkadza Ci picie soków gęstych i mętnych, lepszym wyborem są profesjonalne wyciskarki wolnoobrotowe. Przygotowane z ich pomocą soki są niezwykle pożywne, bogate w minerały, witaminy, błonnik oraz inne składniki aktywne, korzystne dla ludzkiego organizmu.

Materiał promocyjny

Dodaj komentarz