Oxymel jest to mieszanka octu owocowego oraz miodu, nazywana także ognistym cydrem lub pikantnym syropem. Do mieszaniny miodu oraz octu jabłkowego można także dodawać warzywa i owoce. Uzyskana mieszanka ma bardzo silne właściwości wzmacniające organizm, a także rozgrzewające. Oxymel był stosowany nawet w starożytności w czasie leczenia chorób układu oddechowego oraz odpornościowego.
Eliksir ten wykorzystywano na przeziębienie i grypę. W literaturze dawnej odnaleźć można także określenie oxymelu jako naturalnego antybiotyku. Za sprawą amerykańskiej zielarki oxymel stał się znów popularny, jednak obecnie posiada nieco zmodyfikowany skład. Można stworzyć go nie tylko z miodu oraz octu owocowego, lecz także kurkumy, jeżówki, imbiru, czosnku, a nawet cebuli.
Oxymel – skuteczny i naturalny
Tradycyjny oxymel składa się z macerowanych warzyw oraz ziół. Oznacza to, że warzywa oraz zioła zostają zalane octem jabłkowym oraz pozostawione na okres od czterech do sześciu tygodni. Wówczas surowce roślinne przekazują swoje składniki odżywcze, a także smak i aromat do tworzonej mikstury. Natomiast proces ten nazywa się maceracją. Ważne jest, aby stworzony produkt długo dojrzewał. Tylko wówczas mieszanina ziół, warzyw oraz octu jabłkowego może osiągnąć maksymalne połączenie witamin, minerałów, ale także smaku i zapachu.
Do tradycyjnego oxymelu dodać można także naturalny miód, który wówczas stanowi słodzik. Powinien pochodzić ze sprawdzonej pasieki. Ponadto wykorzystać można także cebulę, korzeń chrzanu, czosnek, imbir, a nawet pieprz. Składniki te sprawiają, że oxymel ma bardzo pikantny smak. Oczywiście dodatek miodu nieco równoważy oraz łagodzi tenże smak. Istotne jest, aby wykorzystywane warzywa i zioła były zdrowe, ekologiczny oraz dojrzałe. Wszystkie zawarte składniki mają wpływ na jakość oraz smak i działanie otrzymanego eliksiru.
Jak przygotować oxymel?
Aby przygotować pikantny oxymel, należy rozpocząć od przygotowania wysokiej jakości owoców, warzyw oraz ziół. Powinny to być zdrowe rośliny, które posiadają najwyższe składniki odżywcze, a tym samym wysoką wartość. Do stworzenia oxymelu należy korzystać tylko ze zdrowych części roślin, które zostają wcześniej umyte, a także pokrojone. Kolejnym krokiem jest połączenie warzyw i ziół z octem jabłkowym. Następnie całość należy odstawić przynajmniej na cztery tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu.
W tym czasie rozpoczyna się proces maceracji. Rośliny oddają cenne składniki odżywcze, a w konsekwencji otrzymuje się produkt bardzo wysokiej jakości. Na koniec można dodać odrobinę miodu, zgodnie z własnymi preferencjami. Miód równoważy smak, a ponadto sprawia, że produkt staje się jeszcze bardziej wartościowy. Tworzenie naturalnego antybiotyku, jakim jest oxymel nie jest trudne. Wystarczy jedynie zadbać o przygotowanie najwyższej jakości składników, które będą stanowić podstawę danego eliksiru. Oxymel wspiera układ odpornościowy, zwalcza przeziębienie, objawy grypy, posiada także właściwości antyoksydacyjne, zwalczając wolne rodniki.