Filiżanka kawy z mlekiem kojarzy się głównie z pobudzeniem i nową energią do działania, jednak są i osoby, które po porannej, nawet delikatnie zabielonej kawie czują znaczny dyskomfort. Wynika on z niemożności przyjmowania mleka, które należy całkowicie wykluczyć z naszej diety. Możemy natomiast sięgnąć po jego roślinne zamienniki, które sprawią, że nasze napoje czy dania nabiorą niesamowitego smaku. Kiedy w szczególności warto zamienić tradycyjne mleko na roślinne?
Nietolerancja białka mleka bądź laktozy
Nietolerancja białka mleka zwykle występuje w przypadku małych dzieci, lecz czasami diagnozowana jest także u dorosłych. Popularnie nazywa się ją alergią na mleko, gdyż daje objawy typowej reakcji alergicznej – na ciele pojawia się wysypka, mogą również wystąpić dolegliwości natury gastrycznej. Tymczasem nietolerancja laktozy zazwyczaj występuje w późniejszym wieku i objawia się zaparciami, biegunką czy wzdęciami, które występują po spożyciu mleka. Jeśli więc powyższe schorzenia zostały u nas zdiagnozowane, to dobrym rozwiązaniem będzie rezygnacja z mleka na rzecz jego roślinnych zamienników. Warto sięgnąć po mleko kokosowe, owsiane, sojowe czy migdałowe, które dostępne jest w sklepie internetowym https://ekoaleja.eu/pol_m_Zywnosc-ekologiczna_Napoje-mleka-roslinne_Napoj-mleko-migdalowy-976.html.
Dla osób nietolerujących smaku mleka
Mleko krowie ma bardzo specyficzny smak, który nie każdy jest w stanie tolerować. Już sam zapach krowiego mleka może sprawiać, że nie będziemy w stanie zjeść potrawy z jego dodatkiem. Dlatego też osoby, które nie tolerują zapachu czy smaku mleka krowiego bądź koziego, powinny sięgnąć po roślinne zamienniki. Te bowiem mogą mieć specyficzny, miły dla naszych nozdrzy zapach (na przykład migdała czy kokosu). Niektóre mleka roślinne są niemalże bezzapachowe bądź mają zapach neutralny – do tych zaliczamy na przykład mleko ryżowe czy sojowe. Sięgnijmy po nie również wtedy, gdy lubimy często zmieniać smaki i szukamy ciekawych nowości do naszego menu.
Mleko dla wegetarian i wegan
Po roślinne zamienniki mleka powinny sięgnąć osoby, które postanowiły przejść na dietę wegańską, bowiem wyklucza ona możliwość spożywania produktów odzwierzęcych. Mogą ich również spróbować wegetarianie, którzy co prawda produkty odzwierzęce przyjmować mogą, jednak powinni w miarę możliwość ograniczać ich ilość w diecie. Mleko roślinne będzie doskonałym dodatkiem do kawy bądź do owsianki, a co więcej, można je wykorzystać go przygotowywania dań obiadowych czy kolacji.