Czy ogórecznik pomaga przy odchudzaniu?

Czym jest ogórecznik?

Ogórecznik jest rośliną szerokolistną. Kiedyś nazywano go miodówką ogrodową, gdyż jego kwiaty są bogate w nektar. W każdym z nich jest 12 mg nektaru, w tym 40 do 70% cukrów. Jest to roślina charakteryzująca się 70-centymetrową łodygą, dużymi liści na dole i mniejszymi górnymi. Zarówno łodyga jak i liście są szorstko owłosione. Nie dotyczy to jedynie młodych listków. Posiada niebieskie kwiaty. Nazwa pochodzi od tego, że jej zapach i smak są podobne do zapachu i smaku ogórków, czyli jest orzeźwiająca i chłodząca. Zarówno kwiaty jak i liście tej rośliny są jadalne. Ogórecznik jest jednoroczny. Nasiona ogórecznika nie mają problemów z niską zimową temperaturą i na wiosnę kiełkuję bez problemu. Początek kwitnienia oscyluje w granicach połowy lipca. Ogórecznik suszy się w cieniu. Wygląd ogórecznika sprawia, że często jest trzymany jako roślina ozdobna.

Jakie są właściwości ogórecznika?

Ogórecznik posiada kilka związków takich jak flawonoidy, sole mineralne, czy kwasy organiczne, które dobrze wpływają na ludzki organizm. Roślinę można siać zarówno w ogródku, jak i w doniczce. Ogórecznik jest rośliną jadalną stosowaną często jako przyprawa w kuchni. Roślinę wykorzystuje się także w produkcji kosmetyków oraz medycynie naturalnej. Jej właściwości dają dobre efekty na problemy ze skórą typu trądzik, a nawet na bardziej skomplikowane jak egzema. Jednak to nie koniec zalet tej rośliny.

Ogórecznik dobry na odchudzanie?

W związku z tym, że ogórecznik dobrze wpływa na proces trawienia i oczyszcza organizm z toksyn jest zaliczany do roślin wspomagających odchudzanie, co pewnie dla wielu jest dobrą zachętą do zastosowania tej rośliny. Roślina ta ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu. Jest bakteriobójcza, przeciwzapalna, moczopędna, napotna, reguluje przemianę materii. Posiada także właściwości uspokajające. Jest pomocna przy problemach z nerkami, pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych nerek i układu moczowego oraz zwiększa ilość wydalanego moczu. Charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwgorączkowymi. Z ogórecznika pozyskuje się olej, który redukuje poziom złego cholesterolu we krwi, gdyż zapobiega jego odkładaniu się na ściankach naczyń krwionośnych. 

Przeczytaj również:  VO2 Max: Klucz do optymalnej wydolności w sportach wytrzymałościowych

Co można zrobić z ogórecznika?

Z rośliny tej można zrobić płukanki. W tym celu stosuje się świeże albo suszone zioło. Płukanki są często wykorzystywane przy bólach gardła, problemach w jamie ustnej. suchym, uporczywym kaszlu czy chrypce. Napar z kwiatów nadaje się do robienia okładów, czy przemywania oczu przy zapaleniu spojówek, zaczerwienionych i zmęczonych oczach. Można także wycisnąć sok ze świeżych liści ogórecznika, który wykorzystuje się do złagodzenia podrażnień skóry.  W kuchni m młode liście bez owłosienia i świeże kwiaty można stosować jako przyprawę do różnych dań takich jak sosy, zupy, sałatki, duszone mięso czy warzywa. Można też wykorzystać kwiaty jako ozdobę. Zaprawy z ogórecznika mają zastosowanie w wódkach, likierach, occie czy napojach chłodzących.

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika jest powszechnie stosowany w kosmetykach. Oczyszcza on skórę i łagodzi podrażnienia. Przywraca elastyczność skóry. Łagodzi bóle różnego rodzaju. Jego stosowanie jest korzystne także w przypadku przeziębienia i stanów zapalnych. Ze względu na właściwości zdrowotne jest wartościowym składnikiem diety. Trzeba jednak uważać, bo przy dłuższym stosowaniu oleju w diecie mogą pojawić się takie skutki uboczne jak: wzdęcia, niestrawność, odbijanie, czy nudności i wymioty. Należy także pamiętać, że oleju nie należy stosować w przypadku kobiet w ciąży, gdyż może wywołać skurcze macicy. Olej rozrzedza krew, także w przypadku przyjmowania jakichś leków należy skonsultować się ze specjalistą.

Dodaj komentarz